/
DE WAARNEMER VAN DORDRECHT

FR / EN

https://waarnemervandordrecht.kunstmin.nl/project/

/
Du 01 mai 2019 au 30 avril 2020
Avec le Kunstmin Schouwburg, EnergieHuis
Dordrecht, Pays-Bas

/
De Waarnemer van Dordrecht is een voorstelling met in totaal 732 Waarnemers, 366 dagen achtereen, voor en met de stad. De Waarnemer van Dordrecht is een doorlopende voorstelling voor en met inwoners van de stad Dordrecht en andere belangstellenden (van 16 jaar of ouder). Deze voorstelling is een concept van choreograaf Joanne Leighton in co-productie met Kunstmin in Dordrecht. Dit project maakt deel uit van de Dordtse Ode aan de Synode.

/ OVER HET PROJECT
Op het dak van het Energiehuis in Dordrecht staat het Venster op de Stad. Dit houten object is speciaal voor deze plek ontworpen. Bij zonsopgang en bij zonsondergang observeert iedere keer weer een nieuwe Waarnemer zijn of haar stad. Voor telkens een unieke ervaring. Stap als Waarnemer tijdens de waarneming uit je dagelijkse beslommeringen en maak deel uit van een groter geheel: dat van een stad, van een regio, van een community die zich daar bevindt. Iedere Waarnemer documenteert zijn of haar ervaring door middel van foto’s en een korte tekst. Met elkaar vormt al deze documentatie een hedendaags verslag.

/ INSCHRIJVEN
Hieronder kun je direct een datum en tijdstip kiezen en je inschrijven voor deelname aan De Waarnemer van Dordrecht. Na je aanmelding ontvang je van ons meteen een bevestigingsmail. Let op: je aanmelding wordt pas definitief nadat wij contact met je hebben opgenomen!

/ VOLG HET PROJECT
Het documenteren van de ervaring is een belangrijk onderdeel van dit project. De begeleider neemt een foto van de waarnemer en van de omgeving aan het eind van iedere waarneming. De waarnemer wordt na afloop gevraagd een kort tekstje te schrijven over zijn of haar ervaring. Deze teksten en foto’s worden regelmatig gepost op onze Instagram account en op deze website.

/ HOE WERKT HET?
366 dagen lang houdt, twee keer per dag, telkens een andere Waarnemer de wacht over de stad in het Venster op de Stad, in een houten object bovenop het Energiehuis in Dordrecht. In de ochtend start de waarneming vanaf zonsopkomst, in de avond is dat vanaf een uur voor zonsondergang. Als Waarnemer ben je alleen in het Venster op de Stad en observeer je de stad, zoveel mogelijk zonder te bewegen, zonder telefoon of camera. Indien noodzakelijk kan de waarneming eventueel ook zittend plaatsvinden. Het project is open voor personen vanaf 16 jaar die belangstelling hebben om mee te doen. Je inschrijving wordt mede bepaald door de volgorde van inschrijven en de beschikbare tijdstippen.

/ Workshop
Ter voorbereiding op je deelname neem je als Waarnemer deel aan een verplichte workshop van ongeveer 1,5 uur. Elke twee weken organiseren wij deze bijbehorende workshop voor meerdere Waarnemers tegelijkertijd.

/ Begeleiders
De Begeleider is een vrijwilliger die de Waarnemer ontvangt en ervoor zorgt dat alles goed verloopt tijdens de waarneming. Iedere Begeleider is bij voorkeur ook een keer Waarnemer geweest.

/ Verslag
Verslaglegging is een belangrijk onderdeel van De Waarnemer van Dordrecht. De Begeleider neemt een foto van elke Waarnemer aan het einde van hun deelname, evenals een foto van de omgeving. Ook wordt aan het einde van de waarneming aan de Waarnemer gevraagd in een korte tekstje zijn of haar ervaring te beschrijven. Deze teksten en foto’s worden gepost op de website en in andere media zodat iedereen de ontwikkeling van de voorstelling kan volgen. Helemaal aan het einde verschijnt een publicatie met de documentatie van alle Waarnemers en hun ervaringen.

/ Bijeenkomsten
Elke drie maanden organiseert Kunstmin, de producent van dit project, een bijeenkomst voor de Waarnemers en Begeleiders die tot dan toe al hebben meegedaan met het project, waarbij ze elkaars ervaringen kunnen uitwisselen. twee keer organiseren wij ook een openbare bijeenkomst over de ervaringen, voor iedereen die geïnteresseerd is.

/
De Waarnemer van Dordrecht website here

/
Production WLDN | Avec le Schouwburg Kunstmin | Energiehuis, du 01/05/2019 au 30/04/2020 |